Geen Grip

Al jaren houd ik allerlei boekjes bij. In het ene boekje schrijf ik iedere dag waarvoor ik dankbaar ben, in het andere schrijf ik wat ik wil aantrekken, in weer een andere schrijf ik ideeën om over te bloggen en zo heb ik er nog wel een paar…
In één van die boekjes zag ik het volgende staan:

“Precies toen ik dacht dat het leven niet beter kon; qua werk, liefde, huis, gezondheid, familie, sport.., alles… Precies toen dacht ik alles onder controle te hebben. Vanuit die controle dacht ik stiekem het leven onder controle te hebben en precies toen ontglipte mij alles.”

Best confronterend om dit terug te lezen, maar ook zo waar. En eigenlijk ook weer heel mooi. Wat er ook stond was:

“Hoe harder ik mijn best deed de controle terug te krijgen/ nemen..,
hoe minder goed het ging!”

Als ik nu terug denk aan die periode, waarin alles mij ontglipte, zie ik dat op het moment dat ik juist die controle durfde los te laten en niet langer zo krampachtig probeerde vast te klampen aan wat ooit was geweest, ik weer meer Leefde!.

Die controle, dat gevoel van ‘macht’ en alles in handen lijken te hebben van wat er gebeurt, die illusie zorgde er juist voor dat alles ‘anders’ liep.
Want zoals ik al vaker geschreven heb, is alles veranderlijk, niets is wat het lijkt en alles neemt altijd weer een andere vorm aan.
Invloed op wat er gebeurt heb je denk ik altijd, maar grip of controle nooit.

En weetje.. De volgende zin in mijn boekje was de volgende:

“Wat je geeft, heb je echt, wat je vasthoud, verlies je.”

Die eerste zin heeft hier natuurlijk weinig mee te maken, maar die tweede zegt wat mij betreft alles – Goh ja.. voor de ongeduldigen onder ons had ik ook alleen die zin kunnen typen om mijn hele voorgaande verhaal te doen misschien ..;-) -.

Maar dus. Ik merk nog regelmatig dat er ergens in mij een controle freak verstopt zit. Onder alle chaotische uitspattingen, impulsieve acties en ongeorganiseerde plannen, komt toch af en toe nog iets naar boven dat die controle wil. Tegen beter weten in, natuurlijk. Maar ik blijk toch iedere keer werl wat hardleers.

Gelukkig duurt het steeds korter. Zodra ik me realiseer dat ik teveel bezig ben met ‘vastklampen’, grip krijgen of vasthouden, kan ik dit loslaten en weer even gewoon laten ontstaan wat er mag ontstaan.
Klinkt zweverig, maar is voor mij zo waar. Zo van waarde. Zo waardevol.

Als ik dingen doe omdat ik het gevoel heb dat het moet (meestal van mezelf, hoor), dan lukt het voor geen meter. Dan put het me alleen maar uit. Maakt het me chagrijnig en alles behalve productief.

En het leuke is: Zodra ik dat dan loslaat, niet meer hang naar die controle, dan komt de juiste persoon op mijn pad, hoor ik een zin die me inspireert, krijg ik een mail met een uitnodiging voor een leuk event of wat dan ook. Dan ontstaat, wat mag ontstaan. Op dat moment, uit dat moment, zonder controle, zonder te pushen.

Want pushen, dat is wat ik doe als ik vind dat iets moet gebeuren. Ik hou van grote stappen snel thuis, wil altijd alles goed én snel doen. Op zo’n moment krijgt Gaan en Doen opeens een heel andere betekenis. Namelijk een van mezelf vastzetten in plaats van in actie komen.

Als jij dit herkent in jezelf.. herinner jezelf er dan steeds weer aan dat controle vaak maar een illusie is. Dat wat je vasthoud, je verliest.
Wat ik bedoel met niet pushen en ‘laten onstaan, wat mag ontstaan’ is: teruggaan naar waar je het voor doet. Terug gaan naar wat je eigenlijk echt wilt. Zonder vergelijken, zonder overanalyseren, maar creëren vanuit je hart.

Ik deel ook graag de laatste zin op die zelfde bladzijde nog met jullie:

“Controle en hebzucht zijn niet te bevredigen. Echtheid en puurheid
vanuit Liefde wel.”

 Zoek die liefde op, die echtheid en puurheid, van daar uit ‘Ontstaat’.

Laat ontstaan en Leef!

Wil jij die controle ook wat vaker loslaten? Merk jij dat die controle juist zorgt dat er minder ruimte is voor groei en ontwikkeling waarnaar  jij juist zo op zoek ent?
Wil jij graag meer weten over hoe jij het leven voor jezelf nét een beetje leuker maakt en hoe jij gemakkelijker keuzes maakt en durft te ‘laten ontstaan’? Wil jij graag van Weten wat je leuk vindt, naar Doen wat je leuk vindt? Weet jij niet hoe je daar nu verandering in kunt brengen of lukt het je niet dit in de praktijk ook echt te doen? Daar help ik je graag bij! Laten we beginnen met een gratis kennismakingsgesprek, waarin we bespreken waar jij tegen aan loopt, dan bekijken we of en wat ik voor jou kan betekenen! Ik heb er al zin in! Neem hier contact met me op voor zo’n gesprek via Skype of Facetime. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s