Durf te wensen

I know, ik kan best volhardend zijn, vaak onder het mom van: “Waar een wil is is een weg” of misschien eerlijker: “Als ik iets in m’n kop heb, zit het niet in m’n kont” en als ik dan iets wil, wil ik het het liefst vandaag, nu!
Nou moet ik zeggen dat ik daar al een heel stuk relaxter in ben geworden. Van kickboksen naar (wat begon als noodgedwongen?!) yoga is een hele verandering, maar ook bijvoorbeeld het hier in Stockholm mijn weg vinden, gaat denk ik mede zo ‘goed’ (wat is goed?!), doordat ik alles zoveel mogelijk per dag neem in plaats van met mijn mentaliteit van een jaar of twee geleden: “Dat ga ik ff snel fixen en dan kunnen we door met het volgende”.

En zeker, ik fix nog steeds graag dingen, maar ik kan dingen ook even op zijn beloop laten en zien wat dat me brengt, zonder me te voelen als iemand met diarree met te weinig controle over zijn kringspier en de wc niet kan vinden. Oke, een beetje plat, maar ik ben dus niet meer bang de controle te verliezen. 😉
Waar een wil is, is een weg dus. Een vrij ‘harde’ stelling, die voor mij ook een soort van vechten representeert, besefte ik me laatst toen ik het boek “Loslaten om gelukkig te worden” van Lama Zeupa herlas. Hij beschrijft namelijk de, in mijn ogen, mildere versie van de boeddhisten:

“Waar een wens is, wordt een weg gebaand”

Dit sluit precies aan bij mijn geloof in de kracht van de gedachte. Focus en volharding zijn daar mijns inziens nog steeds voor nodig, want met alleen een wens gaat het ook niet lukken denk ik. In sommige gevallen en situaties lijkt het daar wél op… en ja ik geloof veel, maar ik geloof niet in sprookjes en pompoenen die plots in een gouden koets veranderen.
Ik geloof wel dat de situaties waarin dingen ogenschijnlijk ‘vanzelf’ gebeuren – zowel positieve gebeurtenissen als negatieven -, bewust en onbewust tot stand zijn gebracht. Ik geloof dat deze situaties tot stand komen vanuit het durven loslaten van de controle, met een positieve focus en doorzettingsvermogen, zonder te verbijten, vol vertrouwen in die weg die je middels die focus baant. Door je te richten op wat is en gaat komen (jouw wens).

Angst helpt niemand verder, vecht alleen als er, vaak maar even, écht gevaar dreigt. Alles dat je aandacht geeft groeit, ook de negatieve dingen. Ik richt mijn aandacht op dat wat er is en gaat komen. Ik baan mijn weg en laat me af en toe een beetje helpen en sturen door wat op mijn pad komt, maar houd mijn focus.

Wens, focus en Leef!

Advertenties

Een gedachte over “Durf te wensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s